Lucruri pe care nu le stiai despre albine

Lucruri pe care nu le stiai despre albineSigur, stii ca albinele ne polenizeaza culturile si ne dau miere. Daca doresti sa inveti mai multe despre aceste creaturi poti aplica la un curs de apicultor de pe Cursuriautorizate.eu.

1. Intepatura lor are unele beneficii

O toxina din veninul albinelor numita melitina poate preveni infectia cu HIV. Melitina poate ucide virusul HIV. (Intre timp, atunci cand melitina atinge anumite nanoparticule, ea doar va sari de pe celulele normale si le va lasa nevatamate.)

Oamenii de stiinta de la Universitatea Washington din St. Louis spera ca toxina poate fi utilizata in geluri preventive HIV. Intepaturile de albine pot, de asemenea, usura durerea cauzata de artrita reumatoida. Cercetatorii de la Universitatea din Sao Paulo au descoperit ca moleculele din veninul de albine maresc nivelul de glucocorticoid al organismului, un hormon antiinflamator.

2. Lucreaza mai mult decat tine

In timpul sezonului mai rece, albinele lucratoare pot trai timp de noua luni. Dar, in vara, rareori viata lor dureaza mai mult de sase saptamani - ele literalmente lucreaza la moarte.

3. Cand isi schimba munca, isi schimba chimia creierului

Albinele sunt impovarate pentru a face anumite lucruri. Albinele care cauta noi surse de hrana sunt conectate la aventura. Albinele soldati, descoperite in 2012, lucreaza ca paznici pentru intreaga lor viata.. Dar cele mai uimitoare, albinele obisnuite - care realizeaza mai multe locuri de munca in viata lor - isi vor schimba chimia creierului inainte de a incepe un nou concert.

4. Creierul lor sfideaza timpul

Cand albinele imbatranite fac locuri de munca rezervate in mod obisnuit membrilor mai tineri, creierul lor inceteaza sa imbatraneasca. De fapt, creierul lor imbatraneste in sens invers. Oamenii de stiinta de la Arizona State University cred ca descoperirea ne poate ajuta sa incetinim debutul dementei.

5. Schimba medicamentele cu propolisul

Pentru a-si intari stupii, albinele folosesc o rasina din copaci plopi si copaci vesnic verzi numita propolis. Este practic lipici de stup. Desi albinele o folosesc ca pe un zid, oamenii o folosesc pentru a lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si a ciupercilor.

6. Pot recunoaste chipurile umane

Albinele percep fata in acelasi mod ca si noi. Recunoasterea fetelor se numeste "procesare configulara" si ar putea ajuta oamenii de stiinta de la calculator sa imbunatateasca tehnologia de recunoastere a fetei, relateaza New York Times.

7. Au personalitati

Chiar si in stupi, exista muncitori si lenesi. Cercetatorii de la Universitatea din Illinois au descoperit ca nu toate albinele sunt agresive. Unele albine sunt cautatori de fiori. Un studiu din 2011 a constatat chiar ca albinele agitate pot fi pesimiste.

8. Ele se agita din cauza cofeinei si cocainei

Natura nu intentiona ca cofeina sa fie prinsa intr-un orange mocha frappucino. Este de fapt o substanta chimica de protectie a plantelor care imprastie insecte daunatoare si atrage polenizatorii. In timp ce cofeina face albinele sa functioneze mai bine, cocaina le face agitate.

9. Ele supravegheaza

Albinele folosesc soarele ca busola. Dar cand este innorat, ele se ghideaza dupa lumina polarizata, folosind fotoreceptoare speciale pentru a gasi locul soarelui pe cer.

10. Pot rezolva problemele matematice

Cercetatorii de la Universitatea Royal Holloway din Londra au descoperit ca albinele zboara folosind cel mai scurt drum intre flori. Pana in prezent, ele sunt singurele animale cunoscute pentru a rezolva problema.