Din ce sunt facute covoarele?

Din-ce-sunt-facute-covoarelePentru a vedea cele mai interesante modele de covoare si tapiterii, dar si pentru a va alege perdelele si draperiile va invitam pe Sainteriors.ro.

Mai jos va prezentam materialele din care pot fi facute covoarele precum si avantajele acestora.

Covorul poate fi facut din multe fibre naturale si sintetice unice sau amestecate. Fibrele sunt alese pentru durabilitate, aspect, usurinta in fabricatie si costuri. In ceea ce priveste dimensiunea productiei, constructiile dominante de fire sunt poliamide (nailoni) si polipropilena, cu o valoare estimata de 90% a pietei comerciale.

Nylon

Din secolul XX, nailonul este unul dintre cele mai comune materiale pentru construirea covoarelor. Se utilizeaza atat nailonul 6, cat si nailonul 6-6. Nylonul poate fi vopsit topic sau vopsit intr-o stare topita (solutie care coloreaza).

Nylonul poate fi tiparit cu usurinta si are caracteristici excelente de uzura. Datorita rezistentei excelente la uzura a nylonului, este utilizat pe scara larga in covoare industriale si comerciale. In covoare, nailonul tinde sa se pateze usor datorita locurilor de colorare care exista pe fibra.

Aceste zone de colorare trebuie sa fie umplute pentru a da covorului de nylon rezistenta la patare. Deoarece nailonul este pe baza de petrol acesta variaza in pret cu pretul petrolului.

Polipropilena

Polipropilena este utilizata pentru a produce fire de covor deoarece este ieftina. Este dificil de colorat si nu are cantitati egale de lana si de nailon. Polipropilena este folosita in mod obisnuit pentru a construi covoare de tip berber.

In acest caz, polipropilena este in mod obisnuit denumita olefina. Covoarele cu fire olefinoase cu bucla mare sunt, de obicei, potrivite numai pentru uz casnic usor si tind sa se strice repede. Covoarele de fire cu bucle mici au tendinta de a fi mai rezistente si de a-si pastra aspectul nou mai mult. Covoarele comerciale in bucla de nivel au busoane foarte mici, iar stilurile comerciale cu grad de taiere industriala sunt bine construite.

Atunci cand sunt fabricate din polipropilena, stilurile de clasa comerciala rezista foarte bine, facandu-le foarte potrivite pentru zonele cu trafic pietonal greu, cum ar fi birourile. Covoarele din polipropilena sunt cunoscute a avea o rezistenta buna la pete, dar nu si impotriva agentilor pe baza de ulei.

Daca o pata este fixata bine, poate fi dificil de curatat. Covoarele de gradul comercial pot fi lipite direct pe podea sau instalate pe o grosime de ΒΌ inch, cu densitate de 8 kilograme. Covoarele de iarba din exterior sunt de obicei fabricate din polipropilena.

Lana si amestecuri de lana

Lana are o rezistenta excelenta, poate fi vopsita usor si este destul de abundenta. Cand este amestecata cu fibre sintetice cum ar fi nailon, durabilitatea lanii este marita. Firele de lana combinate sunt utilizate in mod extensiv in productia de covoare moderne, amestecul cel mai comun fiind de 80% lana pana la 20% fibra sintetica, dand nastere termenului "80/20". Lana este relativ costisitoare si, prin urmare, cuprinde doar o mica parte a pietei.

Poliester

Poliesterul cunoscut ca "PET" (polietilen tereftalat) este utilizat in fabricarea covoarelor atat in constructii cu filamente cat si in covoare normale. Dupa ce pretul materiilor prime pentru multe tipuri de covoare a crescut la inceputul anilor 2000, poliesterul a devenit mai competitiv. Poliesterul are proprietati fizice bune si este inerent rezistent la pata deoarece este hidrofob si, spre deosebire de nailon, nu are zone de colorare.

Culoarea este infuzata in stare topita (vopsirea solutiei). Poliesterul are dezavantajul ca tinde sa se rupa sau sa cedeze cu usurinta. Acesta este utilizat in mod obisnuit in covorase la pret mediu si la preturi reduse.