Deconstructia – o metoda viabila pentru salvarea materialelor

Deconstructia-o-metoda-viabila-pentru-salvarea-materialelorIn contextul constructiilor fizice, procesul de deconstructie reprezinta dezmembrarea selectiva a componentelor unei cladiri anume, scopul principal fiind refolosirea acestor componente sau materiale, pentru noi constructii, pentru reciclare sau waste management (managementul gunoaielor).

Cauti masini de insurubat cu acumulatori pentru constructii durabile? Acceseaza website-ul Zyg.ro.

Acest proces de deconstructie difera de cel al demolarii, prin faptul ca nu sunt distruse partile componente. Deconstructia a mai fost numita si “reversul constructiei” sau constructie in revers. Procesul de dezasamblare a structurilor, este o activitate antica, dar a fost reintrodusa pe tapet, o data cu dezvoltarea de constructii ecologice.

Cladirile, ca orice altceva, au un anumit ciclu de viata. Deconstructia se concentreaza pe reciclarea materialelor folosite initial la o anumita cladire, pentru a putea fi folosite in constructia altui imobil.

Cand anumite cladiri isi ating varful ciclului de viata, sunt in general demolate, iar materialele sunt pur si simplu aruncate la gunoi. Desi acest proces este unul destul de ieftin, creaza foarte multe materiale care ajung la gunoi si sunt depozitate foarte greu.

Anumite componente din cladirile vechi pot avea inca o valoare destul de mare, in unele cazuri chiar mai mare decat la momentul constructiei (sa ne gandim doar la cuprul care se folosea odata in cantitati masive, etc.).

Contributia la sustenabilitatea mediului.

Procesul de deconstructie are radacini adanci in ceea ce putem numi sustenabilitatea mediului inconjurator. In afara de prelungirea ciclului de viata al materialelor de constructii, deconstructia reduce drastic cererea de materiale noi, care astazi sunt din ce in ce mai scumpe, din cauza faptului ca sunt cerute si folosite pe scara larga, la nivel global.

De asemenea, de vreme ce majoritatea proceselor de deconstructie au loc la nivel local (de cele mai multe ori la fata locului), consumul de energie si emisiile cu potential periculos sunt mult mai mici, deoarece materialele nu necesita transport. Deconstructia este un proces in care pot fi angajati muncitori locali, ajutand astfel la combaterea somajului in constructii.

Paritatea ar fi de 5-6 persoane angajate in deconstructia unei zone, la 1 sau maxim 2, cand vine vorba despre demolarea acesteia. Cum am spus si mai sus, demolarea are anumite avantaje din punct de vedere financiar, restul fiind insa numai dezavantaje.

In contextul in care trebuie sa protejam cat mai mult materialele naturale (lemnul de exemplu), trebuie sa luam in calcul deconstructia ca pe un proces viabil acum, dar mai ales pentru viitor. Materialele ce pot fi salvate prin acest proces pot deveni vitale in anumite situatii, mai ales daca nu se gasesc cu precadere intr-o zona anume si din acest motiv pot deveni foarte scumpe in acea zona. Viabilitatea economica a procesului de deconstructie variaza de la proiect la proiect, dar ea exista si aduce beneficii pe termen mediu si lung.

Costurile cu forta de munca ar fi dezavantajul principal, dar alte costuri pot fi recuperate (ceea ce nu este cazul cand vine vorba de demolare). Refolosirea materialelor la fata locului sau vanzarea acestora pentru alte constructii fac ca acest proces sa fie unul avantajos si din punct de vedere financiar, nu numai al protectiei mediului.