Ce sunt panourile solare cu tuburi vidate?

Ce sunt panourile solare cu tuburi vidate?Panourile solare termice sunt folosite cu scopul de a incalzi apa menajera. Acestea sunt capabile sa asigure aproximativ 60 – 80% din necesarul de apa calda pe timpul iernii, in timp ce pe timpul sezonului cald, ele asigura necesarul de 100% apa calda.

Panourile solare termice pot sa fie prevazute cu tuburi vidate, sau pot sa fie prevazute deasemenea si cu tuburi plate, insa in cele ce urmeaza vei putea acumula mai multe informatii despre panourile solare cu tuburi vidate.

Aceste panouri incalzit apa sunt compuse din tuburi dispuse parallel, iar fiecare are in interior un alt tub de sticla.

Cele doua tuburi sunt conentrice, iar spatial dintre acestea este vid, motiv pentru care acestea poarta si denumirea de panouri solare cu tuburi vid.

Tubul interior este acoperit cu un anumit material absorband, si este inconjurat de un tub din cupriu, prin intermediul caruia circula agentul termic.

Rolul vidului care se regaseste intre cele doua tuburi prin care trece tubul de cupru, este acela de a ajuta la cresterea randamentului, pentru ca astfel se va elimina orice pierdere de caldura.

Referitor la constructia tuburilor, acestea sunt confectionate dintr-un material foarte puternic, cunoscut sub denumirea de “borosilicat”. In interiorul tuburilor se regasesc reflectoare care au rolul de a capta si de a concentra lumina solara.

Daca stam sa discutam despre panourile solare cu tuburi conductoare Heat Pipe (HP), atunci trebuie mentionat faptul ca energia solara este transformata in energie termica, cu ajutorul transferului de caldura in sistemul Heat Pipe.

Agentul termic care se regaseste in interiorul tubului de cupru fierbe la temperature de aproximativ 25 – 30 de grade Celsius, si se transforma in vapori.

Vaporii se vor ridica la condensator, iar de acolo caldura va fi transferata schimbatorului de caldura, dupa care va ajunge la agentul termic, iar vaporia vor devenii din nou lichizi, si vor ajunge din nou la baza tubului Heat Pipe.

Deci, atata timp cat exist alumina solara, va exista o miscare continua in interiorul tuburilor conductoare Heat Pipe.

In cee ace priveste avantajele acestor panouri solare cu tuburi vidate Heat Pipe, trebuie precizat faptul ca acestea sunt cele mai eficiente pentru acapararea energiei solare, pentru ca stratul din sticola borosilicate si vidul din interior, pot oferi un randament extrem de mare.

Aceste panouri sunt capabile sa ofere necesarul de 70 – 80 % de apa calda pe timpul iernii, si de 100% in celelalte trei anotimpuri, respective primavara, vara si toamna.

De cele mai multe ori, aceste panouri solare cu tuburi vidate sunt utilizate pentru incalzirea apei menajere, insa ele pot avea un aport ridicat si la incalzirea caloriferelor, sau a pardoselii, sau se pot folosi chiar si pentru incalzirea apei din piscina.

Deci, inca un avantaj al acestor panouri, ar fi acela ca ele pot sa fie utilizate in mai multe scopuri, oferind acelasi randament foarte mare.

In cazul in care ai de gand sa optezi pentru astfel de panouri pentru locuinta ta, trebuie sa studiezi cu atentie piata, si sa alegi panourile care vin la cel mai bun raport calitate – pret.