Ce este un trimmer si cum se foloseste el?

Ce este un trimmer si cum se foloseste el?Trimmerul a fost inventat la inceputul anilor 1970 de catre George Ballas din Houston, Texas, care a conceput ideea in timp ce urmarea actiunea rotitoare a periilor de curatare intr-o spalatorie automata. Primul sau trimmer a fost realizat prin atasarea unor bucati de ata de pescuit grea la un aparat de popcorn.

Ballas a dezvoltat acest lucru in ceea ce el a numit "Weed Eater", deoarece a taiat iarba si buruienile din jurul copacilor. De atunci acest instrument face parte din categoria scule gradinarit.

Un trimmer cu fir functioneaza pe principiul conform caruia un fir care este rotit suficient de repede este sustinut din carcasa rotativa foarte rigida de forta centrifuga. Cu cat devine mai rapida linia este mai rigida. Chiar si firul de nylon cu sectiune rotunda este capabila sa taie iarba si plantele lemnoase destul de bine.

Unele linii monofilament concepute pentru taietori mai puternici au o forma extrudata, ca o stea, care ajuta firul sa taie materialul; firul este astfel capabil sa taie plante lemnoase destul de mari (arbusti mici) sau cel putin sa le intepeneze foarte eficient. Aceste linii fac ca discurile sa fie mai putin necesare pentru locuri de munca dificile.

Linia de taiere este infasurata pe o bobina inainte de a incepe lucrarea, lasand ambele capete sa se extinda de pe carcasa bobinei. Motorul roteste tamburul si linia se extinde orizontal in timp ce operatorul invarte aparatul in jurul locului in care plantele trebuie sa fie taiate. Operatorul controleaza inaltimea la care are loc taierea si poate reduce usor nivelul.

Pe masura ce linia este uzata sau se rupe, operatorul bate bobina la sol astfel incat un mecanism de decuplare sa permita ca o parte din linia din tambur sa se extinda si sa inlocuiasca portiunea uzata. Cele mai noi modele au o operatie de "auto-alimentare", in care un taietor mic pe dispozitivul de protectie a liniei asigura faptul ca lungimea liniei expuse pentru taiere nu depaseste lungimea care poate fi rotita eficient de catre motor.

Linia noua extinsa functioneaza mai eficient din cauza greutatii si a suprafetei mai mari. Viteza hubului de centrifugare este de obicei controlata de un declansator pe maner.

Pentru taierea verticala, intreaga masina poate fi inclinata sau unele masini de taiat permit ca capul sa fie ajustat in unghiuri diferite. Decuparea verticala nu este recomandata in apropierea trotuarelor sau a altor margini de beton si pavaj, deoarece acestea lasa canale deschise care permit colectarea de apa si deteriorarea acesteia.

Capul contine un ecran de protectie pe partea utilizatorului si un butuc rotativ care poate fi numit si cap sau bobina.

Dezavantajele unui trimmer cu snur pe benzina includ greutatea sa mai mare si vibratia semnificativa pe care o poarta pe tot dispozitivul, ambele interferand cu manevrabilitatea acestuia si contribuind la oboseala musculara, precum si cerinta ca uleiul de motor sa fie adaugat la combustibilul sau daca este echipat cu un motor in doi timpi. Avantajele masinilor de trimmere pe benzina includ mobilitatea (deoarece nu sunt atasate la o priza electrica) si puterea maxima mai mare.

Taietoarele mari, folosite pentru taierea ierbii pe sosea in zone mari, sunt adesea destul de grele pentru a necesita o functionare a doua maini, iar unele sunt dotate chiar cu un ham care permite trunchiului utilizatorului sa suporte o anumita greutate. Aceste trimmere foarte mari sunt adesea denumite taietoare cu perii.