Asamblarea pc-ului – instalarea sursei si a procesorului

Asamblarea pc-ului – instalarea sursei si a procesoruluiInainte de a instala orice alta componenta a sistemului, iti recomandam sa montezi sursa. Aseaza carcasa intr-un loc cu suficient spatiu si indeparteaza panel-ul lateral care asigura accesul la interiorul carcasei. Esti interesat de calculatoare refurbished cu licenta? Intra pe PreturiBune.ro si vei gasi cele mai bune oferte.

In majoritatea cazurilor, asta inseamna sa scoti panel-ul din partea stanga a carcasei (privita din fata). De asemenea, iti recomandam sa scoti orice suruburi sau pungi cu suruburi/bride, ce se pot afla la interiorul carcasei, fiind puse acolo de catre producatori.

Instalarea sursei.

Prima componenta care isi va gasi locul in noul tau sistem, ar trebui sa fie sursa (PSU-power supply unit). Localizata in general in partea din spate a sistemului/carcasei, aceasta este pozitionata in partea de jos, in colt sau in partera de sus. Exista 2 feluri de surse: modulare si non-modulare.

Cele modulare permit inlocuirea/scoaterea cablurilor care nu sunt necesare, lasandu-le strict pe acelea de care are nevoie sistemul tau, pentru a functiona. Acest lucru ajuta foarte mult la asa numitul “cable management”, adica un management cat mai bun al cablurilor la interiorul carcasei tale. De ce acest lucru?

Ei bine, cabluri mai putine inseamna un aspect mai placut, mai ordonat si nu in ultimul rand inseamna mai mult spatiu pentru circularea aerului. Avand mai mult spatiu la dispozitie, aerul va circula mai lejer si sistemele de racire de la interiorul carcasei (coolerele) isi vor face treaba mai bine.

Sursele non-modulare nu permit acest lucru. Daca alegeti o carcasa de dimensiuni mici, recomandam intotdeauna achizitionarea unei surse modulare, altfel va fi destul de greu de montat sistemul si spatiul pentru circulatia aerului va fi practic non-existent.

Instalarea procesorului.

Inainte de a monta placa de baza pe sistem/carcasa, recomandam sa montati intai procesorul, cooler-ul pentru acesta si memoria Ram. Astfel, va fi mult mai usor dupa aceea sa montati doar placa la interiorul carcasei, fara a mai fi obstructionati de carcasa la montarea celorlalte componente.

De fapt, in functie de placa de baza si de cooler-ul pe care il vei alege pentru procesorul tau, este foarte posibil ca in multe cazuri sa nici nu poti monta cooler-ul daca placa de baza nu este scoasa de la interiorul carcasei. Asta se intampla deoarece multe coolere aftermarket folosesc un backplate pentru prinderea de placa de baza.

Acesta se ataseaza de placa de baza si de aceea placa trebuie scoasa din carcasa, pentru a putea fi montat. Desi montarea procesorului a devenit o treaba foarte usoara, tot trebuie sa ai grija. Anumite procesoare (cele Amd in general), au pinii expusi, acestea trebuind introduse in slot, cu foarte mare grija. La Intel este mai simplu, pentru ca pinii se afla pe placa de baza. Orice indoire sau mai grav rupere a unui pin, va duce la daune ireversibile pentru procesor, acesta nu va mai functiona si de aceea trebuie sa ai grija.

Procesul de montare in sine nu este unul dificil, atata timp cat urmezi sfaturile noastre si nu te grabesti.